Nieuwjaarperiodes, de tijd van het jaar waar we met z’n allen het meest aan tafel zitten en waar onze voornemens nog nooit zo gemeend over de lippen rolden. In elke woonkamer klinkt het door de ruimte: “Dit jaar wil ik van mijn buikje verlost raken”. Voor veel mensen is deze zone inderdaad het probleemgebied. In dit blogbericht lees je tips hoe je buikzone definitief kan veranderen, want ja, het kan!

Belangrijk om weten, is dat lokaal vet verbranden niet mogelijk is. Machine crunches, sit-ups, noem maar op, het is niet voldoende om het lokale vet te verbranden. Uiteraard zijn buikspieren belangrijk en dragen ze bij tot een gezonder lichaam. Spieren verbruiken tevens meer calorieën dan vet, waardoor je dus vet zal verliezen. Het is zelfs zo dat wanneer mensen beginnen met sport, ze het gevoel krijgen dat hun buik nog meer in volume toeneemt. Dit komt omdat je buikspieren groeien en het vetlaagje naar voor duwen.

Gelukkig wil dit niet zeggen dat we ons buikje nooit zullen verliezen. De grootte van de buik ligt in een recht evenredig verband met je vetpercentage. Hoe lager het percentage vet, hoe kleine de buikzone. Wanneer we voldoende sporten, zowel cardio als kracht, zal het vetpercentage verminderen. Uiteraard dient dit in balans gebracht te worden met gezonde voeding. Deze voeding speelt een belangrijke rol. Hoe hoog de trainingsintensiteit ook ligt, wanneer je sport in combinatie met ongezonde voeding, een afgetraind lichaam krijg je nooit.

De snelheid van het metabolisme.

Deze snelheid speelt een belangrijke rol wanneer we spreken over het verbranden van calorieën. Ieder individu heeft een eigen basaal metabolisme dat aangeeft hoeveel energie we nodig hebben om onze primaire processen (ademhalen, kloppen van het hart, …) vlot te laten verlopen. Eens de ruststofwisseling is gekend, tel je jouw dagelijks activiteitenniveau hierbij op. Op deze manier ken jou jouw persoonlijke hoeveelheid op te nemen energie. Een diëtist(e) helpt je bij de eerste stappen naar een nieuwe gezonde levenswijze.

Verhogen van het metabolisme.

Calorieën verbranden gebeurt niet enkel tijdens het sporten. Onderzoek wijst uit dat het metabolisme nog uren na een intensieve training op volle toeren draait.

Het lichaam heeft water nodig om te helpen bij de verbranding. Te weinig lichaamsvocht zal het metabolisme vertragen. Probeer doorheen de dag minstens 2 liter water te drinken, bij hogere sportactiviteit en warm weer, verreist het lichaam meer vocht.

Koffie en groene thee verhogen tevens het metabolisme. Melk of suiker toevoegen bij koffie zal het effect al snel teniet doen. Kleine beetjes maken het verschil, weet dat een te grote hoeveelheid koffie ook andere negatieve effecten heeft. Koffie zal namelijk de doorbloeding in de hersenen verminderen, de bloeddruk verhogen, vermindering van de slaapkwaliteit, …  In groene thee zit enerzijds de minder goede stof cafeïne. Anderzijds zit er in groene thee catechine, deze zal de verbranding verhogen. Eén kopje brengt nog enkel uren resultaat met zich meebrengen.

Veel diëten zijn gebaseerd op een hoge inname van eiwitten en een vermindering van koolhydraten. Hier spreken we over de koolhydraten onder de vorm van suikers (snoep, frisdranken, …) die eerder een negatief effect met zich meebrengen en niet over bijvoorbeeld brood en aardappelen. Dit komt omdat het lichaam dubbel zo hard moet werken om deze af te breken. Goede bronnen van eiwitten zijn vlees, vis, noten, bonen, eigen en magere zuivelproducten. Hier speel water een belangrijke rol, meer inname van eiwitten verreist meer opname van water om de lever voldoende te zuiveren.

Wanneer spreken we over gezonde voeding?

Minder vetten eten blijft een verkeerde interpretatie. Onverzadigde vetten (onder andere terug te vinden in noten en vis) zijn aan te raden. Evenwichtige voeding bestaat uit 30-35% vetten, 15% eiwitten en 55% koolhydraten. Probeer om te grote porties op te nemen. Het is beter om meerdere malen per dag een kleinere hoeveelheid te eten, dan je te overeten in hele grote porties op een kortere tijd. Zo blijft het metabolisme meer continue in werking en zal je meer calorieën verbranden.

Waarom sport een belangrijke rol speelt.

Sporten speelt naast voeding ook een belangrijke rol in het proces om meer vet te verliezen. Dit omdat we door sport meer spieren zullen krijgen. Spieren nemen minder plaats in beslag en verbruiken bovendien meer energie dan vet. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer vet je dus zal verliezen. Weet dat een lichaam per kilo spier 4 calorieën en per kilo vet slecht 1 calorie verbruikt. Ondanks dat spieren minder plaats in nemen én meer energie verbruiken, dien je wel te weten dat spieren meer wegen dan vet. Lichaamsgewicht is dus niet de juiste referentie om progressie waar te nemen, wel het percentage lichaamsvet.

Crash-diëten helpen om op korte termijn enkele kilo’s te verliezen, maar dit komt omdat het lichaam spieren zal afbreken i.p.v. vet te verbranden. Het jojo-effect creëer je door eerst minder calorieën op te nemen dan het basaal metabolisme en nadien terug de juiste hoeveelheid op te nemen. Het metabolisme gaat eerst in een rustfase, waardoor het niet voldoende in werking zal treden nadien. Buikvet mag dan nog de moeilijkste zone van het lichaam zijn om vet te verbranden, wie volhoudt zal het voor ogen genomen doel bereiken.

Spieren nemen minder plaats in beslag en verbruiken bovendien meer energie dan vet. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer vet je dus zal verliezen.

Roy Claeys