We komen uit een periode waar we allen meer tijd hadden: om de tuin in orde te brengen, nieuwe recepten te proberen, kasten op te ruimen en zo onze loopschoenen van onder het stof te halen. Tijd om onze hartslag de hoogte in te duwen tijdens een ontspannen loopsessie. Maar hoe kan ik deze nieuwe levensstijl integreren in mijn jachtig leven? Voor mezelf heersen de woorden ‘tijd en prioriteit’. Mijn 3 grote pijlers zijn tijd maken, tijd besparen en tijd herindelen.

Tijd maken door een goede planning

Zijn er dan toch dagen van 30 uur of meer? Neen, helaas niet, en deze zullen ook nooit bestaan. Maar gelukkig zijn er wel maanden van 30 dagen Probeer je loopsessies in het begin van de maand in je agenda te plaatsen. Zo kan je andere prioritaire activiteiten er gemakkelijker rond plannen.

Kwaliteit vs kwantiteit – Je had 1 uur ingepland om te lopen, maar je stond 15minuten in de file. Trek alsnog je loopkledij aan voor de resterende 45 minuten. Beter iets dan niets. Warm enkele minuten op, en werk je sessie aan een iets hoger (maar nog steeds gecontroleerd) tempo af dan normaal.

Wil je de file ontwijken? Dan kan je ook in de buurt van of naar het werk lopen.. Vertrekken voor de file betekent geen filestress en dus ook geen tijdsverlies.

De ochtendwekker – Terwijl de wereld nog slaapt en de mailbox nog geen aandacht vraagt is het ideale moment om lopen. Je kan genieten van de ochtendzon en de vogels zingen het mooiste lied. Tevens heb je voor de rest van de dag energie en tijd om andere zaken te doen.

Kinderen – Ook kinderen hebben nood aan voldoende beweging. Terwijl jij jouw loopsessie afwerkt kunnen zij je gerust assisteren met de fiets, step… Quality – time op z’n best! . 

Hebben je kinderen hobby’s? Trek je sportkledij aan en loop rondjes rond de sportterreinen. Niemand zegt dat supporteren slechts aan één zijlijn kan.

Tijd besparen

“Waar is mijn lievelingsbroeeeeek?” – Een goede voorbereiding is ook hier essentieel. Zorg ervoor dat jouw kleren de dag voordien al klaarliggen. Zo hoef je enkel maar te ontbijten, loopkleren aan en vertrekken maar!

Instant ontbijt – Voor een rustige loopsessie kan een banaan of appel voldoende zijn. Heb je meer energie nodig probeer dan in het weekend al enkele ontbijtideetjes voor te bereiden. Bananenbrood of havermoutkoekjes kan je gerust even bewaren. Ligt jouw ontbijt op je maag? Ontbijt alvorens je aan te kleden, want ook hier telt elke minuut.

Praat terwijl je loopt – Spreek je af met een looppartner? Probeer dan bij vertrek onmiddellijk te vertrekken. Hoe het écht met je looppartner gaat kan je tijdens het lopen ook vragen :).

Lopen als transportmiddel – Ga je op zondag eten bij familie of vrienden, laat je auto thuis en kies voor het sportieve alternatief. Geen extra tijd verliezen in de auto, maar al sportend jezelf verplaatsen. Een douche nemen kan je gelukkig overal. Loop je nadien ook naar huis? Let dan op met het aantal glaasjes wijn. Dit kan zich snel op jouw spieren zetten waardoor jouw benen vermoeid kunnen aanvoelen. Meer bewegen en minder alcohol drinken, dat zijn twee vliegen in één klap!

Tijd opnieuw indelen

Geen 15 maar 45 minuten file – Soms kan het niet anders. Wees realistisch en herbekijk af en toe je trainingsmomenten. Soms lukt het helemaal niet om je sessie te volbrengen. Geen nood, morgen is er een nieuwe dag. Is er een andere afspraak geannuleerd, neem dan je loopschoenen en niet de afstandsbediening van de televisie.

Zet jezelf op de eerste plaats – Klaarstaan voor anderen mag uiteraard geen taboe worden. Weet wel dat wanneer je zelf in goede gezondheid bent, je nog meer energie hebt en anderen nog kwalitatiever kan bijstaan.

Voor mezelf heersen de woorden ‘tijd en prioriteit’

Roy Claeys