Ben je een loper, zwemmer, judoka of roeier? Core stability lijkt voor iedereen aangewezen, maar waarom is dit nu net zo belangrijk? Hoe sterker je core, hoe optimaler je sportprestaties en hoe minder kans op blessures. Ook naast het sporten zorgt het voor een correcte houding in je dagdagelijkse activiteiten.
Afkomst
Alvorens het een echte trainingsvorm was werd rompstabiliteit vooral gebruikt in de revalidatie. Men ging werken aan de diepe spieren van de romp: buik- en rugspieren, het middenrif en de spieren van de bekkenbodem. Het volledige torso is hier van belang!
Het lichaam beweegt als één geheel. Alle spieren en gewrichten beïnvloeden elkaar wanneer je in beweging bent. Kijk maar wat er met je volledige lichaam gebeurt wanneer je een tennisbal wegwerpt. Tijdens deze beweging zorgt je core er voor dat je lichaam stabiel blijft en de nodige kracht kan ontwikkelen. Zo verlies je minder energie en is er dus meer energie over om je sportprestaties te optimaliseren.
Is dit dan écht zo belangrijk?
Door een stevige core gaat jouw lichaam minder wankelen bij het uitvoeren van een beweging. Hierdoor werkt het lichaam beter samen als één geheel en zal overcompensatie in andere lichaamsdelen worden uitgesloten. Minder overcompensatie zorgt dus voor minder kans op blessures.
Personen met lage rugklachten zijn er extra door gebaat. De diepe buik- en rugspieren spelen een belangrijke rol bij het aansturen van de wervelkolom en de positionering van het bekken. Net zoals de oppervlakkige spieren spelen de spieren van de romp een belangrijke rol bij het beschermen van het centraal zenuwstelsel en de interne organen.
Genoeg theorie, let’s do this!
Het doel van dit soort oefeningen is het verhogen van je lichaamsstabiliteit en je lenigheid in de juiste houding. Dit vertaalt zich naar een betere communicatie tussen de spieren en zenuwen. De termen planking en hip lift zijn vanaf nu geen chinees meer.
Start met geen té lange sessies. 3x per week een sessie van 10 à 15 minuten is in het begin meer dan voldoende! Geef aandacht aan de juistheid van de uitvoering: de juiste bekkenkanteling en een actieve houding van de bovenrug. Eens je de basis onder de knie hebt kan je de oefeningen moeilijker maken of langer uitvoeren. Extreem langdurig planken heeft weinig zin, kies dan eerder voor een zwaardere variant.
Extra weerstand door rekkers en gewichten zijn pas nodig in een later stadium. Ook hier blijft de kwaliteit van de oefening van groot belang. Laat je indien nodig begeleiden en controleren door een professional om de onzuiverheden onmiddellijk bij te sturen.
Zoek je nog meer uitdaging? Probeer je grenzen te verleggen door gebruik te maken van een bosu- of fitball. Zo spreek je jouw interne balans nog meer aan. Je spieren moeten harder werken en je proprioceptie zal verbeteren.
Probeer voortaan rompstabiliteit te integreren in je trainingssessies. Voor en na je rustige conditietraining of in het begin van je specifieke krachttraining. Bouw rustig op en ervaar hoe je innerlijke kracht je lichaam ondersteunt.