Zwoegen en zweten, alles om toch maar in topvorm te komen. Hoe belangrijk een goede workout ook is, wat nadien gebeurt telt op z’n minst evenveel mee. Van de op te nemen voedingsstoffen, tot de nodige rust en de verdere beweging doorheen de dag. Want vergeet niet; ons herstel is de eerste fase van de nieuwe training.

 

  1. Hydrateren, don’t forget it!

Gedurende onze training vinden we vaak niet de gepaste tijd om voldoende vocht op te nemen. Onze aandacht gaat naar het uitvoeren van perfecte squats, lifts, push-ups,… maar wanneer nemen we de tijd om te drinken? Een goede workout gaat nooit zonder een zweetdruppel voorbij. Daarom is het juist belangrijk om na jouw inspanning voldoende water op te nemen. Probeer evenveel water op te nemen dan het aantal lichaamsgewicht dat je bent verloren gedurende jouw training. Een klein snuifje zout kan tevens genoodzaakt zijn na een uitbundig zwetende workout. Dit omdat we via zweet niet enkel vocht, maar ook elektrolyten (zout) verliezen.

 

  1. Opname van vettige voeding

Vetten gaan ons spijsverteringsproces vertragen. Vermijd dus zeker een te hoge opname van vetten nét na jouw workout. Ga daarom opname van voeding niet uit de weg, maar maak de juiste keuze. Voedinsstoffen die snel in onze bloedbaan terecht komen zijn hier van belang. Kwalitatieve eiwitten en koolhydraten om jouw spieren 20 tot 30 minuten nadien al te voeden.

 

  1. Het overslaan van onze stretching

Toch maar snel onder die welverdiende douche gaan staan, om ons klaar te stomen voor de volgende afspraak in onze agenda. We kunnen onze trainingssessie niet snel genoeg afsluiten. Toch is het aan te raden om na je sessie tijd te nemen voor een goed stretch-moment. Jouw spieren stonden gedurende een bepaalde tijd onder verschillende spanningen. Gespannen en verkorte spieren beperken onze range of motion. Gun jezelf dus dit moment om je bewegingsruimte groot te houden en zo blessures / bewegingsbeperkingen uit de weg te gaan.

 

  1. Jouw workout als enige bewegingsmoment aanzien

Waar een actieve trainingssessie van belang is, daar is het ook belangrijk om ons lichaam erna in beweging te houden. Uiteraard kunnen we niet elk kwartier onze bureau verlaten, toch heeft ons lichaam nood aan een actieve recuperatie. Probeer dus om tussentijds jouw hartslag even omhoog te brengen (tot 50% HFmax). Dit kan je doen door een dynamische stretching te gebruiken of te opteren voor functionele oefeningen op lichaamsgewicht. Rompstabilisatie kan ook de nodige actieve recuperatie bieden. Overdag geen tijd en ruimte om jouw recuperatie te stimuleren? Probeer er ’s avonds toch enkele minuten voor uit te trekken.

 

  1. Bezuinigen op slaap

Overdag zal ons lichaam recuperen maar  het moet ons lichaam ook nog voorzien van de nodige energie om te presteren. Hiervoor is de nachtrust van groot belang. Ons lichaam zal ’s nachts herstellen en terug opbouwend werken wanneer we slapen. Verzorg dus jouw uren nachtrust om het herstel te vervolledigen.

 

Hydrateren, recuperen, activeren en na een goede nachtrust terug actief uit de veren. Probeer deze 5 basiselementen zelf toe en ervaar waar bij jou de sleutel ligt tot een verbeterd herstel.

Vergeet niet; ons herstel is de eerste fase van de nieuwe training.

Roy Claeys