Triggerpoints, een vaak voorkomend woord, maar wat omvat deze term eigenlijk? Heb ik er zelf? Hoe kan ik dit verhelpen? Wat triggerpoints vaak met zich mee brengen zijn hoofdpijn, nekpijn, onderrugproblemen en ga zo maar door. Een lichaamszone dat onder spanning staat. Een geïrriteerde spier, acuut of chronisch. Gelukkig zijn deze triggerpoints gemakkelijk op te sporen, als je maar weet waar te zoeken. Door een ervaren hand zijn de voorspelbare patronen snel te vinden.
De fysiologie van een triggerpoint:
In elk deel van onze spiervezel kan je er miljoenen van terug vinden. Zelfs bij de kleinste samentrekking voorzien ze de spier van de feitelijke contractie. Indien deze na spanning zich niet meer zal ontspannen, dan spreken we van een triggerpoint.
Een spiervezel in zijn normale ruststand heeft een gelijk verdeelde afstand tussen de dwarsverbindingen binnen de vezel. Bij een spierknoop zijn er een aantal sarcomeren in een fase van continue samentrekking. Op die plaats is de spiervezel dikker en korter. Waar in rust een gelijke verdeling is, zien we hier een korte afstand tussen de verschillende dwarsverbindingen. Waar enerzijds de afstand verkort is, zal het andere deel van de spiervezel zich tot de aanhechting van de spier moeten uitrekken. Hier is dus een grotere afstand dan in rust. Waardoor de spier té strak en verkort aanvoelt.
Tevens zijn sarcomeren de pompjes van onze spieren om het bloed de laten circuleren. Eens een triggerpoint zich heeft genesteld, ervaren we een stopzetting van de bloedcirculatie. Dit creëert een ophoping van afvalstoffen. Wanneer de noodtoestand bereikt is, zullen er dus pijnsignalen naar de hersenen verzonden worden.
De efficiëntste oplossing:
Triggerpointtherapie brengt het weefsel terug naar zijn oorspronkelijke toestand. Massage zal de verkleefde sarcomeren terug voorzien van doorbloeding en zo de afvalstoffen terug laten wegvloeien. Dit is de veiligste, meest efficiënte en natuurlijkste manier, omdat er door massage rechtstreeks op de spierknopen wordt ingewerkt.
Massage zal de verkleefde sarcomeren terug voorzien van doorbloeding en zo de afvalstoffen terug laten wegvloeien.
Roy Claeys